Kristien Dieltiens
Biografie
Kristien Dieltiens is geboren in 1954 in Antwerpen en groeide op in Edegem, als tweede kind van zes. Ze volgde een kunstzinnige opleiding (schilderen en tekenen), maakte muziek (gitaar, piano en songwriting) en werd lerares. Na jarenlang een eigen klas te hebben gehad, werkte Kristien enkele jaren part-time als leerkracht plastische opvoeding en zorgjuf.
Sinds enkele jaren is ze voltijds auteur en illustrator. Daarnaast geeft ze lezingen voor alle leeftijden. Haar gezin telde zes kunstzinnige kinderen. Kristien emigreerde in 1982 van Antwerpen naar Brugge. Haar eerste boek De gouden bal ontstond als vertelling toen er een kind uit haar school stierf (1997). Haar eerste jeugdroman Olrac verscheen in 2000. Het boek won de eerste prijs van de Kinder- en Jeugdjury en werd vertaald in het Duits.
Het werk van andere kunstenaars is een grote inspiratiebron voor Kristien. Zo is De moedervlek geschreven op de tonen van de Matteüspassie van Bach en vond ze voor De stille pijn van Luca inspiratie in de muziek van Goran Bregovic. Via de schilderijen van Joachim Beuckelaer en Bruegel uit de zestiende eeuw vond ze de juiste mengeling voor het schrijven van Papinette. Dit boek stond o.m. op de shortlist van de Thea Beckmanprijs, de Boekenleeuw en de kleine Cervantes. In 2012 werd het bekroond met de Literatuurprijs van de provincie Antwerpen.
Kristiens boeken zijn vaak filmisch, zintuiglijk en gevoelig geschreven. Bovendien worden de personages psychologisch sterk uitgewerkt. Kristien staat erom bekend dat ze voor elk boek een diepgaand onderzoek verricht. Daarbij beperkt ze zich niet tot boeken en het internet. Voor Aude leefde ze een week als celzuster bij de Clarissen in Oostende, voor De moedervlek hield ze intense gesprekken met incestslachtoffers en voor Bloemen op de muur bezocht ze in verschillende steden gezinnen uit de vierde wereld. Voor Kelderkind trok ze naar enkele steden in Duitsland, waar ze alle historische plaatsen die te maken hadden met het leven van Kaspar Hauser bezocht.
Kristien hecht veel belang aan een goede intrige, een stevige plot, een portie humor en veel avontuur. Ze weeft vaak meerdere verhaallijnen door elkaar. Haar boeken worden met de regelmaat van de klok genomineerd en ze viel meermaals in de prijzen. Ondertussen zijn er tien vertalingen van haar werk, in diverse talen, zoals Duits, Frans, Spaans, Deens, Portugees en Japans.
Kelderkind is Kristiens 50ste boek. Het won de West-Vlaamse Provinciale Prijs Letterkunde (2012), de Woutertje Pieterse Prijs en is genomineerd voor de Boekenleeuw.
BiBliografie (selectie)
Olrac (Clavis, 2000)
Halloweensprookjes: De smaak van rood (Lannoo, 2003)
Bloemen op de muur (Clavis, 2003)
Ik ben nummer dertien (Clavis, 2004)
Knikkers op de weg (Clavis, 2005)
De stille pijn van Luca (Clavis, 2005)
Aude (Clavis, 2005)
Alles is Leander (Clavis, 2006)
Candide (Clavis, 2007)
De wondermuts van Sinterklaas (Clavis, 2007)
Een dief in de straat (Die Keure, 2007)
Geld voor de kermis (Die Keure, 2007)
Ik ben Pomme (De Eenhoorn, 2008)
Papinette (Clavis, 2009)
De zomer van Gisteren en Pudding (Clavis, 2009)
Kelderkind (De Eenhoorn, 2012)